De zelfbouw timer

door Robert-Jan van Poppelen

Op deze pagina ga vertellen hoe de timer gemaakt is. Dit zal niet voor iedereen te volgen zijn. Maar als je zelf een timer wilt maken ga ik er vanuit dat je kennis van elektronica hebt.

 

Laten we beginnen met het schema.

regulator 1 knop serie 02
Schema

De hele timer is opgebouwd rond één IC. Dit is eenPICAXE-08M van PICAXE.COM dit is een normale PIC12F683 die voorzien is van een bootloader zodat je hem via de seriële poort kan programmeren. Er is dus geen programmer nodig. Op de site kan je de software downloaden. Het programmeren gaat in BASIC. Het werkt allemaal kinderlijk eenvoudig. Op de avond dat ik de IC’s binnen had had ik de programmeer omgeving werkend. Ik kon op dezelfde avond met de afstandsbediening van de TV 2 ledjes aan en uit zetten. Dit geeft wel aan hoe eenvoudig het programmeren gaat en hoe krachtig de BASIC commando’s zijn. Er zit gewoon een commando bij om het ontvangst IC van de infrarood afstandsbediening uit te lezen. Op de site kan je de gratis software downloaden. Dan krijg je ook meteen de handleidingen in PDF formaat erbij. Hierin staat alles in beschreven. (alle BASIC commando’s het programeren en hoe je electrisch moet aansluiten)

Hier de link naar PICAXE.COM

 

Van het IC zijn in feite maar 3 in/uit gangen voor de timer gebruikt. Een voor de drukknop de tweede voor de led en de derde is het PWM signaal naar de regelaar. Verder zitten er nog wat weerstanden in om de spanning niveaus goed te krijgen. Veel eenvoudiger kan het niet denk ik.

 

Voor het maken van het schema en het printje heb ik gratis software gebruikt.

Hier de link naar de site. De gebruikte programma’s zijn ExpressSCHvoor het tekenen van het schema en ExpressPCB voor het tekenen van de print.

Hier kan je mijn file downloaden voor het schema

Hier kan je mijn print lay-out downloaden. ??? De print lay out komt er aan de file is corrupt dus ik moet hem opnieuw maken.

En natuurlijk de software niet te vergeten (Rechter muis toets opslaan als)

Als je hem na bouwt laat het dan even weten. Ik heb er een hoop tijd ingestoken dus een reactie is dan wel zo leuk.

Mocht je nog vragen en of opmerkingen hebben dan hoor ik het graag.

 

Groet Robert-Jan