Error
  • The template for this display is not available. Please contact a Site administrator.

Nieuwe beginners speed klasse op de NedNats 2007

Het is misschien wat ondergesneeuwd door andere ontwikkelingen, maar we gaan dit jaar van start met een nieuwe beginnersklasse, beginners ofwel plankrompspeed tot 3,5cc. Het is een klasse waar iedereen met een geschikt model en motor aan mee kan doen.

 

De klasse is bedoeld om ten eerste veel lol mee te hebben, en ten tweede om met een pylon in het midden van de vliegcirkel te leren werken. De modellen worden met opzet eenvoudig gehouden: plankromp, motor niet ingebouwd, vast landingsgestel met één of twee wielen, maximale spanwijdte 1 meter, en de vleugel moet binnen 5% symmetrisch zijn. De motoren mogen diesel (maar dan wel commerciele types, minimaal 50 van gemaakt)zijn of in de handel verkrijgbare glow motoren met standaard ongemodificeerde demper, geen resonantiepijp. Dieselbrandsof is vrij, glowbrandstof is 80/20, geen nitro. Propellers moeten in de handel verkrijgbare thermoplastische exemplaren zijn, ze mogen wel ingekort worden. 
Lijnlengte voor motoren tot 1,5cc is max. 14.47 meter, 11 ronden is dan 1 km, minimale lijndikte 0,3 mm en maximaal modelgewicht 400 gram; tot 3,5cc lijnlengte 15.92 meter, 10 ronden is dan 1 km, minimale dikte 0,4mm en maximaal modelgewicht 600 gram. 
De wedstrijd bestaat uit 3 vluchten over 1 km, waarvan de snelste tijd telt, vermenigvuldigd met ZV 1/3 om de verschillen tussen de verschillende motor zuigerverplaatsingen te egaliseren (ZV staat voor zuigerverplaatsing). Hierbij geldt de volgende tabel: 

Cilinderinhoud ZV 1/3 
1cc 1 
1,5cc 1,145 
1,7cc 1,193 
2,2cc 1.301 
2,5cc 1.357 
3,2cc 1.474 
3,5cc 1,518 

Gevlogen wordt met een pylon waar geen vork inzit, maar een rond plateautje bovenop zit waar je tijdens de speedvlucht je hand op moet houden. Je mag je model wel op snelheid zwiepen voordat je je handvat op het plateau legt en je teken geeft dat de tijd moet worden opgenomen. 
Er voldoen al allerlei bestaande modellen aan de specificties: trainers, beginner teamracers, VT Airracer om er een paar te noemen. Met een beetje mazzel hoef je niet eens te gaan bouwen om mee te doen! Welke motoren succes zullen hebben is al helemaal niet te verspellen. 
We gaan deze klasse in ieder geval vliegen op de NedNats in september.