Error
  • The template for this display is not available. Please contact a Site administrator.

Crash Thundercat van Henk de Jong tijdens EK F2 in Servië

Vandaag is de eerste ronde van Stunt in Belgrado. Zelf zal ik daar helaas niet bij zijn, dus Rob Metkemeijer zal de Nederlandse kleuren bij stunt moeten vertegenwoordigen. Ik heb nl. vorige week woensdag in de training mijn achillespees gescheurd en mijn model gecrasht en ben gister vervroegd thuisgekomen en meteen geopereerd. Ik zit dus met een poot in het gips thuis te balen, kan me net van bed naar de WC (en naar de computer) slepen dus verder bouwen aan de nieuwe kist moet ook nog even wachten. De Nederlandse combatploeg bestaat uit Loet en Monique Wakkerman en Leo Voss, terwijl Rob M ook Speed vliegt. Nederland wordt verder vertenwoordigd door Louis van den Hout in de stuntjury, en Rob Olijve in de Combatjury. Ik wens ze allemaal veel succes!

 

Wat er gebeurde was dat de DOWN leadout in de vleugel brak. Je hebt dan opeens een kist die hele kleine binnenwaarse loopings vliegt. Ik wilde richting het gras rennen, om de kist nog zo zacht mogelijk neer te laten komen. Je hebt namelijk nog enige controle door, als het model te laag komt, op het moment dat de neus weer omhoog wijst, een snelle sprong naar voren te maken. Dan komt het roer even neutraal en klimt de kist een paar meter. Zo kun je ook als het model onderin een looping net over de grond scheert, een sprong naar voren maken zodat de kist redelijk aan de grond komt. Ik heb dit ooit met succes op de EK in '87 in Zweden gedaan, nadat de uplijn in het handvat was gebroken; ik ben toen nog met die kist 3e geworden. 
Deze keer scheurde mijn achillespees af op het moment dat ik met mijn linkerbeen wilde afzetten...

 

Bij de Thundercat was het een kwestie van slijtage, veroozaakt door ouderdom. Het was mijn meest succesvolle kist; in '97 2e op het EK; in '99 en '01 3e; in '03 een 4e plaats. Ook een groot aantal podiumplaatsen op internationale wedstrijden; de kist moet ver over de 1000 vluchten gemaakt hebben. 
De leadouts waren, zoals bij al mijn stunters van 0'8mm staalkabel; de tuimelaar van aluminium met messing busjes op de draaipunten. Bij de sloop bleek de de UP leadout ook al een draadje van de kabel los te hebben.


crash_thundercat_ii

Hier een plaatjes van net na de klap; ze hadden me op een stoel gezet om mijn voet omhoog te houden; het wrak van de Thundercat aan mijn voeten!

 

Bouwverslag Thundercat II

Thundercat II