Error
  • The template for this display is not available. Please contact a Site administrator.

Thundercat II

Article Index

Omdat een stuntpiloot niet zonder kist kan, en de voorraad inmiddels bedenkelijk was geslonken (nog één crash en Bruno moet de Blue Pearl weer inleveren) ben ik zodra ik weer wat hobbelen kon van mijn sponde opgestaan en heb mij naar de bouwkamer begeven voor de bouw van THUNDERCAT II!. Ik heb al doende foto's gemaakt, die ik met jullie wil delen.

Ik hoefde gelukkig niet helemaal van nul af te beginnen, want er hadden een paar onderdelen van de oude T'cat de crash overleefd. Deze onderdelen (waar onder het gehele stabilo) zullen in de bouw van de nieuwe worden gebruikt, zodat het in feite een replica wordt.
De bouw van een stunter begint traditioneel met de vleugel, die ik volgens de zgn 'Detroiter methode' met ribstroken ipv volle ribben maak. De eerste foto is van de ribstroken, die met een scalpel langs een triplex mal (van de Juno + uit 1984!) uit 1.5 mm balsa worden gesneden.
thundercat_ii_1
Vervolgens worden de voor- en achterlijst en de hoofdligger uitgesneden. De voorlijst is van 8mm, de achterlijst van 10 mm, de hoofdligger van 3mm balsa. Alle onderdelen worden een paar mm te breed uitgesneden. Meestal trekken ze dan krom. Vervolgens wordt de gewenste breedte afgetekend en opnieuw afgesneden zodat je kaarsrechte latjes overhoudt. Alle onderdelen worden gemerkt met een middellijn, en van uitsparingen voor de ribstroken. De oude T 'cat besturing wordt weer gemonteerd, maar met kakelverse lead-outs!
thundercat_ii_2
Alle lijsten worden op balsa blokjes boven de tekening geplaatst. Met een stalen liniaal wordt uitgebreid gecontroleerd of alle middellijnen wel op de zelfde hoogte boven de -uiteraard volkomen vlakke- bouwtafel zijn. Als alles klopt, is het tijd om de eerste ribstroken toe te voegen.
thundercat_ii_3
Daar hebben we het later verder over.