Afslag voor MTR / F2F

Maak zelf een afslag voor een MTR of F2F team-race model.

Hieronder zal ik beschrijven hoe ik mijn afslag gemaakt heb. Ik heb er inmiddels 3 gemaakt en ben er erg tevreden over. Het is een afslag van het type muizenval. De reset knop zit door de romp. Als slang gebruik ik ventiel slag. Dit is niet brandstof bestendig maar het houdt het makkelijk 2 dagen

vol en het kost vrijwel niks. Dus voordat je gaat vliegen even een nieuw slangetje monteren.

Hieronder zie je de onderdelen van de 1e afslag. Een aantal onderdelen bleek niet nodig en hoe kun je nu gemakkelijker gewicht besparen door zaken weg te laten. Rechts de onderdelen van de laatste afslag.

2

De materialen je in het plaatje rechts ziet zijn:

1 Messing grond plaat 10x35x1,5 mm

2 Messing verstevigingsbuis rond 5 mm x12 lang

3 Messing hoofdbuis rond 4 mm x22 lang

4 Messing gelijdingbuis rond 3 mm x16 lang

5 Spaak 2mm

6 Nippel van een spaak

7 Koperen waterleiding buis rond 13 mm 10 mm lang.

8 Veer van 1 mm verenstaal

Boor in de grondplaat 1 een gat van 5 mm. Niet afbramen de opstaande rand lekker laten staan dit geeft extra stevigheid.

Schuur de buisjes 2 en 3 en schuif ze in elkaar. Schuif dit geheel in de grondplaat. Ik heb dit met hard soldeer gesoldeerd maar ik denk dat zachtsoldeer ook wel houd. Maak een papje van water en het poeder en smeer dit op de plekken waar soldeer moet komen. Verhit met de brander. Ik leg het op een steen. Als het vloeimiddel begint te vloeien kan je je

zilversoldeer toevoegen. Als het goed is vloeit het meteen rondom. Nog een beetje na verhitten en rustig af laten koelen.

Nu neem je een 4 mm boor en knijpt met de bankschroef hier de koperen pijp omheen. Zorg dat er naast de boor een spleet van +- 2,5 mm overblijft. Boor nu het gat van 3 mm waar het slangetje doorheen moet. Weer alles goed schuren en met S39 en zachtsoldeer op zijn plek solderen.

34

Hierboven zie je het resultaat. Ik heb de buisje wat langer gehouden zodat ik dit vlak kan vijlen.

Als je geen 2,2 mm boor hebt dan eerst het messing buisje 3 over de spaak schuiven. Anders de boor door het buisje halen zodat hij over het schroefdraad van de spaak past. Als je de zelfde veer gebruikt als ik dan moet de maat tussen einde schroefdraad en de grondplaat 16 mm zijn.

5

Buig het vlaggetje aan de spaak (schuif het buisje 4 op zijn plek als je dit al niet gedaan had). Het buisje moet weer met S39 en soldeer gesoldeerd worden. Monteer het buisje zo dicht mogelijk tegen het vlaggetje aan.

Zorg er voor dat de afslag soepel door het buisje gaat dus buisje 4 afvijlen en door de het buisje 3 een boor van 3 mm halen.

Het buigen van het stuk verenstaal is vrij lastig. Wat niet te zien is is dat ik om het schroefje wat door de veer gaat een buisje heb gedaan van 3 mm rond 2 mm lang. Zodat de veer niet samengeknepen wordt. Zeker weten dat je minimaal een veer verprutst. Gewoon stug doorgaan.

Als de veer op zijn plek zit dan teken je hem met een kraspen op buisje 2 af. Nu voorzichtig met je dremel en een doorslijp schijfje een gleufje maken. De zijkant die tegen de grondplaat zit moet vlak zijn de andere kant maakt niet zo uit. Dit is een erg secuur en lastig werkje. Ik heb de veer zo gebogen dat hij langs het uiteinde glijd wat aan buis 2 gesoldeerd wordt.

Doe nu de afslag er in (De afslag moet natuurlijk open staan) en slijp ook hier de gleuf in.

6

Zorg dat alles goed past. Aan de veer kan je nog 2 rechte vlakken slijpen met de dremel. Dit is het vlak wat naar binnen valt en het vlak wat naar het vlaggetje kijkt. Als alles naar tevredenheid werkt kan je de veer aan buisje 2 solderen.

Op zich werkt de afslag nu. Maar het gaatje is rond en het vlaggetje is recht. Je zal merken dat er erg veel kracht voor nodig is om het slangetje af te dichten. Dit komt omdat het slangetje niet recht plat geknepen wordt maar vooral aan de zijkanten. Ik heb hiervoor een vijltje dat precies in het gat past . Door nu te vijlen met de afslag in elkaar, drukt de veer tegen de vijl en worden het 2 platten vlakken. Mocht hij nu nog niet afsluiten dan kan je de veer iets uittrekken voorzichtig doe dit met een boor er in anders ligt hij gauw uit model.

Veel plezier met het bouwen van deze afslag.

Dit vind je misschien ook leuk...